Thursday, November 11, 2010

Moero Attack : Popular Japan Drama 80-an


Moero Attack (Jepun: 燃えろアタック) ialah tajuk bagi sebuah siri drama televisyen Jepun ciptaan Shotaro Ishinomori yang mengisahkan sebuah pasukan bola tampar wanita Jepun. Siri ini ditayangkan di Jepun melalui rangkaian TV Asahi dari 5 Januari 1979 hingga 11 Julai 1980, menjelang temasya Olimpik Moscow 1980.

Moero Attack juga pernah disiarkan di Malaysia dalam bentuk alih suara melalui saluran TV1. Siri drama ini juga dipercayai berpengaruh di China sehingga berkali-kali diulang tayang, hasil kejayaan pasukan bola tampar wanita kebangsaan negara berkenaan menjulang Piala Dunia Bola Tampar pada tahun 1981.


Siaran asal : 5 Januari 1979 – 11 Julai 1980

My Comment: Whats great drama, kenapalah RTM tak tayangkan lagi darama ni, mesti naik rating diorang, best giler sampai ada yg sanggup ponteng sekolah.. apapun nak sangat search ajek kat youtube, leh gak tgk walau tak der subtitle. Kalau nak soundtrack mp3, klik kat sini


Source:
1. wikipedia
2. Facebook

3. Youtube

5 comments:

  1. zaman dulu membesar ngan citer jepun maero attack,Gaban,satria baja hitam,ayuki,dash yongkuro,blue blink,1996 cinta yang bersemi.citer best.sekarang era kPop.tapi aku masih minat citer ni semua,

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails