Saturday, June 6, 2009

JJCM- Kapas Island Trip

Kapas Island Trip

Location : Kapas Island, Marang Terengganu
Date: June 04th- June 05th, 2009
Cost: RM250 (Hotel and Return speedboat)
Rating: 3 stars/5 stars

Sempena cuti sekolah ni, ada la family gathering kat Kg Sg Ular, Pahang dengan balik Terengganu. Yang best kali ni, sempat jugak buat plan tiba ke Pulau Kapas. Memang dah lama tak ke sana, so my sister ajak so terus la aku bersetuju. Memang 2 minggu awal aku dah survey dan telepon semua hotel/resort kat sana, sbb nak cari tempat bermalam walaupun untuk satu malam. Yang penting hotel dan resort kat situ semua penuh..maklumlah cuti sekolah. Tapi nasib baikla jumpa website Marang Guest House (MGH), terus la aku call.. tanya dan hasil keprihatinan pihak MGH ni, berjaya jugak Encik Azil dapatkan bilik untuk aku. Harganya pun berpatutan. Kredit buat encik Azil dan MGH.. thanks a lot

Overall, last pegi pulau ni memang dah lama gile, tak silap last 10 years ago.. byk pembangunan dari dulu. Dulu ada satu je resort skrg dah byk pilihan kalau nak stay sini. Nak compare ngan Pangkor Island, aku lebih suka Kapas Island sbb nyaman dan tak ramai org..

So berikut serba sedikit latar belakang PUlau Kapas ni..

Kapas Island is 5 km from the east coast of peninsular Malaysia in the state of Terengganu. Boats to the island depart from Marang jetty which is a 30 minute drive south of Kuala Terengganu. Pulau Kapas means Cotton Island in Malay and this peculiar name is attributed to the pure white beaches that are the trademark of this island. The name comes as no surprise once you have walked along these beaches: the sand is soft and white and slopes gently into the crystal clear water. Kapas Island answers to all your hopes for an idyllic tropical island – swaying palm trees, untouched jungle, turquoise water gently lapping at the beach and colourful coral reefs just off the shore.

If u need more info, pls free visit MGH website or kapas island website

So now we enjoy few photos that i took during my vacation.

so ini la bot yg kitaorg naik MGH speedboat.. pic kat bwh ni almost ambik kat Marang Jetty before ke island.

Hotel yang kitaorg stay di Kapas Island Resort.. nak tau rate dia masuk website MGH yer

Sepmpat posing kejab bila dah sampai island jetty tu .. hahha dengan anak buah..
2nd day , ambik la trip pusing2 pulau and snorkeling, tapi sbb masa tak cukup, terpaksa cancel snorkeling then just pusing2 pulau.. cantik lagi pulau ni..tak tercemar lagi..
Lepas pusing2 pulau tu, kitaorg sempat berhenti kejab bagi ikan2 makan walau tak menyelam..

Okla guyz, itu ajer buat kali ni. Memang nak pergi lagi lepas ni.. utk aktiviti snorkelling and mencandat sotong...best tu

3 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails